smaragdzoom.blogg.se

En blogg om mitt seglarliv och om min båt Smaragden SWE 105, Zoom.

Prisbilden på Smaragder

Publicerad 2012-11-26 21:39:32 i Allmänt

I min förra blogg skrev jag om min "båtköparprocess". Det fanns också en del resonemang om prisbilden på Smaragder. Jag har samlat på mig en del information om de Smaragder som har varit ute på Blocket. Problemet är ju att man inte kan vara riktigt säker på om en båt sålts eller om säljaren helt enkelt har ändrat sig. I vissa fall anges "såld" när båten tas bort från Blocket, med det är ju inte säkert. I andra fall anges "borttagen", men den kan ju vara såld för det. Inte heller vet man ju vilket pris som betalats för båten utan bara vilket pris som begärts.
 
Jag vet inte om det är intressant med sådana här uppfölningar av priserna framöver? Kanske, eller kanske inte? Vi får se om jag fortsätter. Några analyser på "båtnivå" som jag gjorde före köpet av "ZOOM" blir det nog inte i alla fall.
 
Jag skall i alla fall lämna ifrån mig den information jag samlat på mig om Smaragdmarknaden 2012. Enligt min helt ovetenskapliga priskoll har det sålts 11 Smaragder på Blocket under 2012. Idag finns inga båtar "ute" varför den här sammanfattningen känns relevant. Det begärda medianpriset är 160'. Om man utgår från det av mig enda kända fallet, dvs min egen båt, skulle man kunna räkna med en 13%-ig prutmån. Då skulle medianpriset vara c:a 139'.
 
Det finns ytterligare 10 båtar som varit utannonserade men där jag inte kunnat notera något avslut. Det innebär ju inte att dom är osålda eller ens att dom är till salu fortfarande. Det återstår att se till våren.
 
Du GLÖMMER väl inte att skriva någon rad i gästboken när du läst detta. Dit hittar du genom att gå till "kategorier" i högermenyn och klicka på "Gästbok", eller helt enkelt klicka på länken.

Ostcupen

Publicerad 2012-11-23 09:26:12 i Allmänt

Nu har man hamnat riktigt i blåsväder:-) Hur det gick till vet jag inte riktigt men jag har hamnat i en arbetsgrupp som skall jobba med Smaragdförbundets ostcup.
 
Vi hade vårt första möte igår. Vi pratade lite om vad vi vill uppnå och hur cupen skall utformas. Det visade sig att Johan och Johan jobbat med dom här frågorna i bortåt tio år. Så vad kan jag tillföra?
 
Huvudsyftet är ändå att stärka Smaragden som klassbåt. Att försöka öka deltagarantalet så mycket som mäjligt och att få med så många båtar som möjligt i cupen.
 
Mer om Smaragdcup ost kommer du inom en snar framtid att kunna läsa om på Smaragdförbundets hemsida.

Diskningar på SM

Publicerad 2012-11-21 09:33:05 i SM

På SM diskades SWE 50, SWE 77 och SWE 109 på de fem första racen för att de "har besättningsmän som inte är medlemmar i en klubb som är ansluten till SSF". Diskningarna överklagades till protestkommittéen, men man fick inget gehör för överklagandet utan diskningarna kvarstog.
 
Ärendet överklagades till SSF av SWE 109, Malla. SSF har nu behandlat ärendet och kommit till följande beslut: "Protesten återsändes till protestkommittén som uppmanas att senast den 12 december 2012 återuppta förhandlingen, fastställa fakta och fatta beslut. Det beslutet står fast om det inte överklagas. Kopia på beslutet ska skickas till SSF. Om förhandlingen inte återupptas, upphävs protestkommitténs beslut."
 
SSFs motivering är att "Malla" visat att besättningen gått med i en klubb samma dag som tävlingarna avgjordes och att det borde räcka för att uppfylla kraven på "medlemskap i en klubb ansluten till SSF", samt att protestkommittén fattat beslut om diskningar som inte överensstämmer med fakta i ärendet (intyget på medlemsskap).
 
Protestförhandlingarna återupptas enligt vad jag fått erfara under nästa vecka. Det skulle förvåna mig mycket om man då inte återinsätter SWE 109 i de seglingar dom blivit diskade i. Hur man gör med dom andra båtarna är dock lite mer oklart för mig. Jag har ingen erfarenhet av sådant här. Det vore ju iofs lite konstigt om diskningen av SWE 50 kvarstår eftersom deras besättning också anslöt sig till klubbar under dagen. Hur det är med SWE 77 vet jag inte. Dom packade ihop och åkte hem! Om deras besättningsmän också anslöt sig till någon klubb vet jag inte.
 
För mig är det självklart att SM skall avgöras på banan och inte i ett sammanträdesrum! Om man som tävlande missat något kan det väl inte vara så svårt att ge deltagarna möjlighet att rätta till sina misstag? Det gjorde man med dom båtar som av olika anledning inte riktigt mätte in. T.ex om seglen inte var inmätta eller J-mått som inte var markerade ordentligt på däck. Då fick man mäjlighet att mäta in seglen eller markera J-måttet innan de första seglingarna. När det gällde "medlemsskapet" blev vi inte informerade om misstaget förrän efter seglingarna.
 
Heder årt Hasse, som inte gett sig utan drivit frågan vidare och åt SSF som fattat ett bra beslut.
 
TO BE CONTINUED.....
 
Du GLÖMMER väl inte att skriva någon rad i gästboken när du läst detta. Dit hittar du genom att gå till "kategorier" i högermenyn och klicka på "Gästbok", eller helt enkelt klicka på länken.

Fuktmätning

Publicerad 2012-11-19 09:17:00 i Båtfix

Helgen ägnades åt att mäta fukt i däcket. Med hjälp av Jonas mätte vi fukten inifrån. Vi noterade värdena i taket för att få en uppfattning om hur mycket fukten spridit sig.
 
                
 
Runt hålen till infästningen av fockskotskenan var det illa. Allra mest illa på styrbordsidan där laminatet på däcket tagit stryk av att bultarna rört sig, men balsan i alla hålen var rutten.
 
               
 
Vi borrade upp hålen med en 22 mm borr innifrån och "fräste" bort balsan med en insättsnyckel som sattes på borrmaskinen. Förhoppningen är att det skall vara tillräckligt för att det skall torka och att det skall gå att injicera epoxi uppifrån. Jag satte på en liten värmare inne i båten också för att öka torkförmågan. Får se hur länge den kan stå på.....
 
 
Det värsta är nog ändå att fukten spridigt sig i ett område från mastkragen bakåt mot ventilen och ut på hela babordsidan. Hur mycket och hur allvarligt det är är svårt att säga på detta stadie men det finns tecken som tyder på delaminering åtminstone på en del av ytan. Svikt i däcket!
 
Vad som skall göras härnäst kommer det att krävas en del tänk och en del kunskapsinsamling för att avgöra. Jag har ju nyss köpt boken: "Vårda din plastbåt", men nu kan jag inte hitta den!!! 
 
Tack för hjälpen, Jonas. Du är ett stöd i bedrövelsen!
 
GLÖM inte att skriva någon rad i gästboken när du läst detta. Dit hittar du genom att gå till "kategrier" i högermenyn och klicka på "Gästbok".

Smaragdförbundets årsmöte

Publicerad 2012-11-15 15:41:18 i Allmänt

I går hade Smaragdförbundet årsmöte på Långholmen. Det var första gången jag var med, så det var en ny erfarenhet. Själva årsmötesförhandlingarna var nog det snabbaste årsmöte jag varit med om. Det tog nog inte mer än 20 minuter att "banka igenom" föredragningslistan. Nu blev det också officiellt att jag utsetts till Webredaktör för förbundets hemsida.
 
Sedan var det en hel del informationspunkter:
  • SM 2013 arrangeras av Tjörns SS och hålls i Skärhamn v. 33 (tror jag att det var)
  • Planeringen inför SM 2014 har börjat med en enmanskommittée
  • En kommittée för att blåsa lite mer liv i Ostcupen har bildats. Den består av Johan och Johan
  • Även nästa säsong kommer det att genomföras Smaragdträning veckan före Vikingaregattan
  • I detta nummer (nr 8) av Segling finns en del skrivet om Smaragden, på SSF sidorna
  • m.m.
Efter det var det prisutdelning för Smaragdcup - ost 2012. Det var Karin och Michael som "rodde" hem den i år.
 
 
Mötet avslutades med ett föredrag av Jesper Sannel från Hydrographica. Han berättade lite om hur de gamla sjäkorten tillverkats och visade hur Hydrographica gör sina sjökort nu för tiden. Han pratade också lite om digitala sjökort i datorer och plottrar och menade att de digitala korten bara utgör ett komplement till papperskorten och mera skall ses som ett navigeringsverktyg likt passare och kurslinjal. Ett intressant och bra föredrag!
 
Johan visade lite bilder på hur han gjort med häckstag och backstag på sin båt. Väldigt trevlig lösning! Det blir kanske något att kopiera? Jag skall be honom om lite bilder när vi ses inästa vecka. På vägen hem passade jag på att åka med Viktor och låna hans fuktmätare. I helgen blir det mätning av ZOOMs däck.
 
 
Väl hemma kunde jag inte hålla mig från att försöka mig på en ögonsplits på flätad tamp med kärna. Det gick åt pipan igen, om det inte är meningen att kärnan skall ligga utanpå höljet i själva ögat:-) Jag blev sittande uppe halva natten. Men skam den som ger sig... Det ser ju så lätt ut på instruktionsfilmen

Årsmöte på onsdag

Publicerad 2012-11-12 08:13:45 i Allmänt

På onsdag håller Smaragdförbundet årsmöte på Långholmen. Det är Göta SS som upplåter sin klubblokal till oss. 
Efter mötet håller Jesper Sannel från Hydrographica föredrag och kommer att resonera kring frågor som "hur pass mycket kan man lita på sjökortet, finns det ”okända” grund, kan vi strunta i papperskorten nu när det finns GPS-navigatorer med elektroniska sjökort".
 
Det skall bli intressant men det blir också kul att träffa Smaragdägarna i lite mer "ordnade former" än på en brygga vid SM. Eftersom det är mitt första årsmöte har jag ändå förhoppningar om att det skall hända något "matnyttigt" och att det skall komma fram någon intressant information utöver "det vanliga", som alltid kommer upp på ett årsmöte.

Seglarnas helg på Gransegel - uppdaterad

Publicerad 2012-11-11 14:57:00 i Allmänt

I fredags var jag på "seglarnas helg". Det var Gransegel som påpassligt öppppnat sitt loft för en minimässa nu när höstmässan i Älvsjö är nedlagd/flyttad. Man hade några föreläsningar och en del leverantörer visade sina produkter. T.ex Gill, Harken och One design center. På kvällen var det "seglarpub" med öl, vin och kokt korv. Ett mycket trevligt arrangemang. Ganska välbesökt var det också och jag träffade många bekanta. En till Smaragdseglare dök också upp i form av Allan som seglar SWE 25, Saffran.
 
 
En påse "blandade snören" lyckades jag få med mig för en billig peng och vi fick också en demo på hur man gör en ögonsplits på en lina av skalad Dyneema. Det såg ganska enkelt ut men efter en del pillande vid köksbordet förstår jag att man ändå behöver ändamålsenliga verktyg. Men det ser ganska bra ut ändå, eller hur?
 
 
 
Efteråt åkte Johnny, Lasse och jag in till Pelikan på söder där vi inmundigade rotmos och fläsklägg. En fyra snaps fick vi också i oss. Kul med lite seglarsnack i höstmörkret.
 
Verktyg för splitsar är också beställda från nätet. "Splitsverktyg" och splitsnålar från One design center. Men attans vad dyrt allt sånt här är. 700 spänn! Sedan skall det splitsas och taglas i vintermörkret:-) I första hand skall jag färddigställa lättvindsgajar i 2,5 mm skalad Dyneema med haländar i 6 mm tamp. Det är "bunten" till vänster på den översta bilden. Brottsgränsen på den tunna tampen är ofattbara 1.200 Kg!!!
 
Utväxling till bomuthalet står också på listan så nu tänker jag gå in på "Happy Yachting" och beställa block!

GÄSTBOK

Publicerad 2012-11-07 08:00:00 i Gästbok

Hej bloggläsare!
Jag har skrivit i den här bloggen sedan början på juli 2012. Det vill säga från att jag köpte min nuvarande båt. I huvudsak är det tänkt att den skall handla om mitt seglande och segling och fix med min Smaragd SWE 105. En del annat smyger sig nog in ibland, men i huvudsak.
 
Bloggen har numera cirka 30 besökare per vecka och det är ju både riktigt roligt och en smula förvånande.
 
En del läsare är nog de närmast sörjande, andra vänner och bekanta från FB och kanske ytterligare någon som hittat hit från Smaragdförbundets hemsida. I övrigt har jag ingen som helst aning om vilka som läser bloggen.
 
Det vore kul att få lite koll på vilka läsarna är. Funktionerna i bloggen är ju inte jätteavancerade men jag tänkte att jag skapar en sida, "Gästbok", i en egen kategori, "Gästbok".
 
För att hitta till Gästboksidan klickar man bara på katergorin "Gästbok"!!!
 
Här kan ni besökare kan skriva en liten hälsning. Skriv i  kommentarsfältet, och tala om vem ni är och vad ni har för relation till mig (fast det bord jag ju veta), till Smaragder eller segling i allmänhet och hur ni hittat hit till bloggen.  Eller nåt annat ni vill skriva....
 
Hälsningar
Håkan

"Seglarnas helg"

Publicerad 2012-11-06 08:00:00 i Allmänt

Eftersom "höstbåtmässan" är nedlagd och sammanslagen med vårens båtmässa har Gransegel bjudit in till ett evenemang som dom kallar "Seglarnas helg" nu till helgen. Det är någon slags "minimässa" som avlsutas med "seglarpub".
Vi är ett gäng kompisar och bekanta som tänkte åka ut till Gransegle på fredag. Kom du också vetja!

Presentation av bloggaren

Publicerad 2012-11-05 10:32:00 i Om bloggaren

Nu har jag bloggat i nästan ett år. Första bloggen handlade om mina våndor när jag skulle köpa ny båt och den avslutade jag i och med att jag köpte ZOOM. Nu känns det som om det är dags att skriva några rader om mig själv för det har jag ju inte gjort ännu.
 
Jag heter Håkan, är 58 år gammal och bor i radhus i Jordbro tillsammans med min familj. Fru och en nästan vuxen son. Det har vi gjort sedan 1988, så förmodligen trivs vi:-) Man kan tycka mycket om Jordbro, om man vill, men en stor fördel är närheten till båtklubben, Österhaninge båtklubb, där jag har båten liggande. Det tar mellan 11 och 16 minuter att köra dit. Efter att fartkamerorna satts upp på Dalarövägen är det nog närmare 16:-)
 
Så här ser jag ut när jag håller brölopstal till vår vuxna son och hans fru:
 
 
Mitt seglarliv började med en Stortriss 1976, som jag köpte tillsammans med en kompis. Ingen av oss hade seglat förut och det blev ett par säsonger med mycket "trial and error". En av få stortrissar med spinnaker och fall och trim neddraget till sittbrunnen. Redan då provade vi på en del kappsegling utan några framgångar. Men vi hann i alla fall tappa en gast i sjön (någon om känner igen sig?).
 
 


 
1980 hade vi växt ur stortrissen och jag köpte en gammal Int 6m yacht tillsammans med en annan kompis. Båten, Agnes IV, var byggd 1911 som KSSS lottbåt, vilket innebar att vi hade mycket dokumentation om henne. Vi firade också båtens 70-års dag på Utö, midsommardagen 1981. Anges sålde vi 1983, vi hade tröttnat på att pumpa. Med henne kappseglade vi också lite lokalt några gånger. Helt utan framgång dock. Jag hittade nyligen en "Jumboslev" från Stenholmsköret 1981 på vinden.
 
 
19 år utan båt. Under den tiden seglade jag nästan inte alls. Undantagen var en veckas segling från Härnösand till Stockholm med en S 30 1983, en vecka med Johnny i en lånad A 22 i slutet av åttiotalet(?) och ett par gästspel på R 8:an Wanda.
 
Sedan var det dags. Vi letade efter en familjebåt som inte var för dyr. Den skulle ha pentry, någon form av toa, inombordare och 7/8 dels rigg. Det blev Maxi 77:an Alexandra som vi köpte 2002.
 
 
En kompromiss så tillvida att "någon form av toa" var en Potta Porti och att den var mastheadriggad. Efter några säsonger började jag krokna på den stora genuan och det obefintliga storseglet. Till säsongen 2007 utrustades båten med en 7/8 dels rigg, mast och bom från en Express. Efter det fick hon ny rullfock (2008) och nytt storsegel (2009) i kolfiber från Gransegel! Det finns mycket mer att skriva om min upprustning av Alexandra men det hör inte hemma här. Kanske ett eget inlägg på bloggen vad det lider?
 
Jag kappseglade båten på lokala klubbseglingar utan stora framgångar men det gick i alla fall bättre och bättre. 2009 hade vi ett par "pallplatser" på onsdagsseglingarna och sista säsongen, 2010 kom vi femma på KM i LYS och vann KM i LYST klassen helt ohotade med två "spikar" och en inställd segling. LYST var en form av individuellt handikapp som vi seglade med i klubben fram till och med 2010.
 
Allt eftersom hade det visat sig att familjen blev mer och mer ointresserade av segling. Sista säsongerna var varken frugan eller sönerna med över huvud taget. Jag bestämde mig då för att eftersom "det bara var jag som ville segla, och mitt intresse för kappsegling ökat mer och mer"  skaffa en båt som mer speglade mitt intresse och som i huvudsak skaffades för kappsegling. Från maj 2011 till juli 2012 våndades jag fram ett beslut, som finns beskrivet i bloggen hakana, och utmynnade i köpet av Smaragden SWE 105, ZOOM.
 
 
Första kappseglingen, som också finns beskriven här på bloggen, blev SM! Hur kul som helst. Det visade sig att det var betydligt lättare att få tag på gastar till ett Smaragd SM än till en klubbsegling med en Maxi 77. Klubbkamraterna Janne och Håkan ställde upp utan betänketid! Det var en fantastisk upplevelse och en grym start på seglarlivet med ZOOM.
 

 
Målet med köpet av ZOOM är att kappsegla så mycket som möjligt med hänsyn tagen till familj och andra intressen och åtaganden som tar tid. Siktet är inställt på SM 2014 då målet är att komma med en båt som är hyggligt konkurrenskraftig och en besättning som seglat en och en halv säsong med ZOOM och skall vara något så när "vässad". Placeringsmässigt är det svårt att ha en målsättning så här långt i förväg men ett högt ställt mål skulle vara att komma på den "övre halvan". Vägen till SM 2014, det är vad den här bloggen i huvudsak kommer att handla om i fortsättningen. 
 
Så här ser jag ut när jag har seglat onsdagssegling
 
 
 Nu, när jag presenterat mig själv, kommer jag snart att "lansera" en enkel gästbok här på bloggen. Jag har de senaste månaderna haft c:a 30 besökare i veckan och jag tycker att det vore kul att få reda på vilka det är som läser min blogg. Så skriv gärna en hälsning i gästboken (när den lanserats) och tala om vem du är och vad du har för relation till (Smaragd)segling.
 

Sandhamn

Publicerad 2012-11-04 23:26:00 i Allmänt

Det här ämnet är en smula "of Topic" eftersom det inte handar om segling utan en "simpel" helg på Sandhamn i hyrd stuga. Men det får gå ändå. Det var faktskt en eller annan vilsekommen seglare som syntes på fjärdarna.....
 
Jag och Gitta har tillbringat helgen med Sussie, Åse, Lasse och Kent på Sandhamn. Vi hyrde hus av Sussies moster Sonja som är bofast på ön och bland annat livnär sig på  att hyra ut rum. Vi började med ett glas Cava hemma hos Anders och Sonja (Sussies moster och morbror).
 
 
Efter en guidad tur genom Sandhamn (Sonja guidade) där vi bland annat tittade på "dubbeljättegrytor" käkade vi lunch på egenhändigt inhandlade kokkorvar, då Butiken i Sandhamn visade sig från sin bästa sida. Sedan var det dax för "Näslunds brygga".
 
 
Näslunds brygga är i Anders arbetsbod, som ligger vid hans bryggan. Han bjuder på självfiskad sik och laxöring som är färskrökt med hårdbröd, bröd från Sandhamns bageri, snaps och öl. Dessutom får man en fisksås på Anders egna "hemliga" recept. Hur gott och mysigt som helst!
 

Kvällen avslutades på "Värsan" i gladda vänners lag.
 
På söndan tog vi en promenad til Trouville på södra änden av ön. det var också fantastiskt fint och trevligt. Bland annat fick vi veta vad en "kärlekskork" är för något.
 

Helegen avslutades med en riktig: -"borta bra men hemma bäst." då vi grillade korv hemma på Krogtäppan.
 
 
 

Segeltrim

Publicerad 2012-11-03 08:00:00 i Allmänt

Hittade den här filmen på Youtube! Riktigt bra faktiskt, men kanske lite "seg". 55 minuter lång. Tysk produktion med svensk speakerröst. Du får veta allt du behöver från riggtrimmning till hur man använder "kicken".
 
Länk till filmen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela