smaragdzoom.blogg.se

En blogg om mitt seglarliv och om min båt Smaragden SWE 105, Zoom.

"Mössan" avblåst

Publicerad 2012-10-31 15:28:59 i Allmänt

I går kväll ringde Björne från båtklubben och berättade att Robban varit nere på klubben och min båt var "avcabbad". Kul information när man är hemma i svår förkylning på tredje dan. Sagt och gjort åkte jag ner till båten idag och fann den så här:
 
 
Det visade sig att öljetterna på sjösidan gett upp, en efter en. Föga överraskande kanske men jag hade hoppats att min billiga press från Jula skulle hålla lite längre än tre veckor!
 
Inte nog med att pressen var borta utan det har ju hunnit regna också. Första insatsen blev att torka ur båten. Igen!
 
Trots feber och förkylning lyckades jag, stånkande, få pressen på plats. Det krävs dock en insats till eftersom jag helt enkelt inte orkade göra helt klart. Hoppas den ligger kvar till på fredag i alla fall så jag hinner ner och göra klart innan den är borta igen.
 
Kallt är det tydligen i alla fall för ett tunnt, mycket tunnt, istäcke hade lagt sig längst inne i viken. Dax för skridskoåkning?
 
 
 
 

Städdag & Prioriteringar

Publicerad 2012-10-28 12:21:24 i Allmänt

I går var det städdag på båtklubben. Vi rensade hamnen från sly, skräp och gammalt pallvirke. Vi flyttade också de gamla Y-bommarna till ett bättre ställe och stuvade in "partytältet" i ett av förådshusen. Det var jättefint väder och vi var klara på ett par tre timmar. Städningen avslutades med korv och fika i klubbhuset.
 
Jonas och jag hann också ta oss en titt på ZOOMs skada i däcket, där fockskotskenan är skruvad. Det ser inte så farligt ut men repareras måste det. Jag skulle nog helst vilja borra upp hålen inifrån redan nu i höst så det får lite tid på sig att torka ur. Får se om det blir tid till det?
 
Vi pratade också en del om vilka trimfunktioner som har högsta prioritet. Hur trimmet skall sitta beror ju på besättningens placering i båten. Vi konstaterade att man nog ändå skall segla båten från relingen, och försöka komma så långt fram som möjligt i sittbrun. Efter däckreparationen blir prioriteringen då:
 
 1. Rensa relingen från sådant som inte behövs, tex. genuaskenorna, knapar etc.
 2. Fockskotningen
 3. Fockhalsen
 4. Häckstaget
 5. Storskotvagnen
 6. Backstagslösning
En del annat skall också göras. T.ex. en del eldragning och installation av nya lanternor. 

Trimlösningar

Publicerad 2012-10-25 13:03:04 i Båtfix

Jag lägger upp en bild till från Ottossons båt. Det finns tydligen grov- och fin- trim till skoten också. Undrar hur det fungerar. Smarta lösningar...
 

Kappseglingsutrustning...

Publicerad 2012-10-22 20:15:00 i Båtfix

Kappseglingsutrustad och kappseglingsutrustad. Det finns uppenbarligen olika nivåer. Den här är kanske lite utöver det vanliga?
Själv tror jag att jag ändå behöver en båt som funkar även för cruising. Det är väl lite tveksamt med en sån här skotbänk?
 
 
 
 
 
 

Armeringsjärn

Publicerad 2012-10-21 18:42:00 i Allmänt

Nu har jag äntligen förankrat A-ställningen med Armeringsjärn. Det skall väl var tusan om den inte skall stå kvar...
Jag slog ner ett sjuttiofem cm långt armeringsjärn och förankrade stolpen med en avgasbygel.
 
 
Så här tomt är det på bryggorna vid båtklubben nu. Bara någon enstaka motorbåt ligger kvar i vattnet. I går var det sista upptagningsdan så nu är alla båtar som skall upp, uppe.
 
 

Mästarnas mästare

Publicerad 2012-10-20 11:28:31 i Allmänt

Sitter och kollar på MM på webben. Verkar vara ett himla kul arrangemang med korta täta race på bästa publikplats men varför är inte Johan Davidsson med besättning med och representerar Smaragderna?

Däckslayout...

Publicerad 2012-10-19 02:36:00 i Båtfix

Den här filmsnutten hittade jag på BLUR. Det är Henrik Ottosson som visar upp däckslayout och trimfunktioner på en Express. Mycket intressant och man kan säkert föra över en del av informationen till Smaragden också. Det vore väl intressant om man kunde förmå Henrik att publicera däckslayout, trimfunktioner och trimanvisningar för Smaragd också? Han är ju en erfaren och meriterad Smaragdseglare om jag fattat rätt.
 
Henrik Ottossons filmsnutt

Lite av varje…

Publicerad 2012-10-17 14:01:00 i Allmänt

Ännu har jag inte lyckats komma ner till båtklubben och förankra A-ställningen. Hoppas hinna i morgon på dan, eller allra senast i helgen.
 
Nästa vecka skall jag, om det går som det är tänkt, på möte om Smaragdernas ostcup. Det är Johan C och Johan F som hört av sig och vill höra lite av mina synpunter. Kul!
 
Det är också dags för Smaragdförbundets årsmöte. Den 14/11 är det dags, i Göta SS klubbhus på Långholmen.  Hydrographica kommer att hålla föredrag om sjökort, kartplottrar m.m. Intressant och roligt tycker jag. Trevligt med lite seglingsträffar nu när båtarna ligger på land.
 
"Att göra" listan inför höst, vinter och vår är lååång. Jag skall inte gå in närmare på den men prio ett har givetvis reparation av däcket vid fockskotskenans infästning. Skenan är bortmonterad men jag har inte gjort något mer. Jag tror annars att en "bompåse" till spinnakerbommen ligger högt på priolistan. Vore bra om jag kan få bort bommen från däck så att det blir lite mer "rent" på däck för att få plats med fockskot och fockhalstrimmet. Det kommer givetvis att underlätta för spinnakerhanteringen också.
 
När jag tittade på SWE 79, innan jag köpte ZOOM, hade dom en fiffig anordning för spinnakern. Det var två tunna vajrar, en på varje sida om ruffluckan som var dragen fram till skottet mot förpiken. På vajrarna hängdes en stor "nätkasse" som spinnakern kan läggas i. Kassen kan sedan skjutas fram och tillbaka på vajrarna. När man skall hissa hänger den i ruffluckan och när den inte används kan man skjuta fram den så man får fri passage ner i ruffen. Verkar vara en riktigt smidig lösning. Är det nån som vet var man kan få tag i något sådant? Har segelmakerierna sådana här lösningar? Tillbehörsbutikerna?

Har ni sett?

Publicerad 2012-10-17 13:46:10 i Allmänt

Hasse och Ove är på TV. I program 8, efter c:a 15.50 in i filmen syns protestkommittén, dvs Hasse och Ove. Efter ytterligare ungefär en minut är Ove med igen.
 
Program 8
 
 

Nattvakt 2012-10-13

Publicerad 2012-10-13 22:49:52 i Allmänt

Dags för sista nattvakten för i år. Vi "jobbar" mellan 22 och 05. I år vaktade jag tillsammans med Jonas. Vi brukar börja med en runda riunt klubbstugan och sedan tar vi bryggorna. I år stog det båtar på land så det blev en sväng runt uppläggningslatsen också.
 
Det blev en hel del båtsnack men vi torkade också ur akterstuven i Jonas båt. Sidata insatsen före vintervilan. Nu är den klar.
 
Själv ska jag förankra A-ställningen i morgon. Det blir armeringsjärn som jag slår ner i backen och sedan "kopplar" jag ihop A-ställningen och armeringsjärnet med en "avgasklämma". Jag skall ställa några 25-liters vattendunkar runt båten också så jag har något att binda fast pressen i.
 
Som ni ser av bilden blev det en lugn natt!
1313

Nästa säsong (uppdaterad)

Publicerad 2012-10-10 12:00:00 i Allmänt

Nu är båten uppe och som Jonas brukar säga: - "Det är bara sju månader till sjösättningen". Då kan det vara dags att börja fundera på nästa säsong.
 
Säsongen 2013 är något av en "mellansäsong" då det är SM på västkusten. Om man från Smaragdförbundets sida bedömer att det är för få deltagare på västkusten kan det, rent teoretsikt, hända att man lägger nästa SM också på ostkusten. Skulle vara kul men det är inte bra för klassen. Jag tror att det är viktigt att klassen lever kvar även på västkusten. Sannolikt blir det alltså inte något SM för mig 2013.
 
Det övergripande målet jag haft ända sedan jag bestämde mig för att köpa Smaragd är att komma så väl förberedd som möjligt till SM 2014. Både med båten och med besättningen. Det innebär att förutom att utveckla båten för kappsegling också att "trimma in" en besättning under 2013.
 
Eftersom det, är svårt att "hitta" gastar som har tid, lust och möjlighet att satsa lika mycket på kappsegling som jag, betyder det att jag måste "hålla igång" fler än tre gastar. Det blir mer som två uppsättningar av gastar. För min egen del innebär det att jag måste kappsegla så mycket som möjligt. Dels för att det är roligt men också för att lära känna båten och få fart på den.
 
Ett av kriterierna för att köpa Smaragd var entypssegling, och det visade sig ju på SM att det är fantastiskt kul. Det är också mer utvecklande att segla entyp än att segla SRS eftersom man har konkurrenter som man direkt kan jämföra sig med. Därför är inrktningen att segla så många entypsseglingar som möjligt, d.v.s. Smaragdcupen. Prioriteringen får bli så här:
 • Smaragdcupen
 • Smaragdträning
 • KM
 • Lokala Kappseglingar
 • Onsdagsseglingar
 • Övrigt
Mål för 2013:
att segla så många kappseglingar som möjligt
att delta i så många delsegliingar i Smaragdcupen som möjligt
att delta i ÖhBKs KM
att utveckla båten ett snäpp till
att lära mig styra båten mer optimalt
att hitta grundtrimmet
 
Kappseglingar:
Lidingö Runt
Lång transportsegling, det tar c:a 6 - 8 timmar att segla upp båten, och inte helt självklart var man skall lägga den före och efter racet. 
 
Ornö Runt
Hit är det nära. Problemet är att en del av de tilltänkta gastarna, av tradition, seglar med egna eller andra båtar. Svårt med besättning?
 
Skoja Cup (KM)
I år krockade det med Vikingaregattan. Hoppas att det inte blir så nästa år. Liknande problem som på OR, gastarna seglar med egna båtar.
 
Smaragdträning
I år, och förra året var träningen måndag och onsdag före Vikingaregattan. Kanske har det varit så tidigare år också? Det innebär att man kan lägga båten i Österskär både före och efter Vikingaregattan. Mycket lång tillsegling.
 
Vikingaregattan
Mycket lång tillsegling men det finns möjlighet att lägga båten i Österskär både före och efter regattan.
 
Kräftköret (KM)
Nära, men samma problem med gastar som på Skoja.
 
Södertörnspokalen
I år krockade det med Kräftköret. Inte så smart men det kanske kan undvikas framöver. Tillseglingen är inte så lång och man kan troligen lägga båten på Oxnö före seglingen. Jag tror att det är jaktstart och det tycker jag inte är optimalt. Roligare med klasstarter.
 
Hyundai Cup
Går i Nynäshamn och får väl betraktas som "lokal". Inte alltför långt. Finns ju en gästhamn som man kan lägga båten i både före och efter om det behövs. Jaktstart.
 
Gålökannan
Kul segling och närmare än så här kan det inte bli. Det är ju grannklubben. Starter i två klasser ockå vilket jag tycker är roligare än jaktstart. Vore kul om man kunde samla Smaragderna som finns runt Gålö.
 
Gran Prix
Seglas lååångt borta men nära Södermöja vilket skulle göra det möjligt att lägga båten hos Johnny både före och efter om man vill. Kräver dock en hel del logistik.
 
SSS Höstrasta
Mycket lång tillsegling. Bankappsegling i Smaragdklass. Det har varit rätt många Smaragder med de senaste åren. Vore kul att vara med men det krävs en hel del logistik för att få ihop det.
 
Höstrusket (KM)
Jaktstart och fest efteråt. Här kan man faktiskt vara med även utan gastar. Brukar vara trevligt.
 
Onsdagsseglingar
Ser jag som kul träning. Man kommer ut ett par timmar mitt i veckan och jag brukar se till att jag kan komma loss. Det brukar vara runt tio seglingar per säsong. Tänkte försöka få med något "Smaragdess" någon eller några gånger.
 
Det borde finnas ytterligare någon segling t.ex. i Saltsjöbaden men det får jag återkomma till närmare såsongsstarten. Innan beslut fattas om vilka seglingar jag skall delta i får jag lov att avvakta kappseglingskalendern och vilka seglingar som skall ingå i Smaragdcupen. Kanske kan man göra någon sorts ranking baserat på ett antal kriterier som t.ex. entyp, närhet, bankappsegling, klasstart etc.

Upptagning

Publicerad 2012-10-07 16:46:51 i Allmänt

Dags för upptagning. Det är lika spännande varje gång men i år var jag faktiskt inte nervös. Det brukar jag vara. Jag har svårt för att se båten hänga och dingla.
Beväxtningen under var ganska ok. Det är ju aldrig riktigt bra!
 

På våran båtklubb går alltid upptagningen väldigt snabbt. Jag var med i den första gruppen av sex. Upptagning tre lördagar i rad med två grupper varje dag. En på förmiddagen (8 - 12) och en på eftermidagen (12 - 16). På eftermiddagen ägnade jag mig åt att demontera fockskotskenan och åt att täcka båten
Färdig vid 18.30 och då hade jag och Jonas hjälpts åt. Som jag sagt förut. Det är tur man har kompisar... Det känns väldigt bra att vara klar. Jag har egentligen inga måsten, men det vore bra om jag hinner förankra A-stöttan i fören med ett armeringsjärn så fort som möjligt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Båthämtning

Publicerad 2012-10-07 16:46:02 i Allmänt

I torsdags eftermiddag efter jobbet åkte Hasse, Lasse, Johnny och jag ut till Johnnys sommarställe på Södermöja, eller om man ska vara noga, Möja Ström. Vi skulle köra Johnnys Windy 22 in till stan för upptagning på lördagen
 
 
Vi åkte Waxholmsbåt ut och började med middag och sedan bastu. Grillad lammfilé med ungsstekt potatis, grönsallad och Tzatziki stod på menyn.
 
 
Det blev en lånng kväll med mycket ljuga och vi var inte i säng förrän framåt två.
 
 
Efter frukost då några av oss var en smula slitna bar det av mot Stockholm.
 
 
I nitton knop körde vi iväg och första anhalten var Waxholm däe vi stannade för att äta lunch.
 
 
Vädret var jättefint och vi satt på en uteservering i Waxholm och åt hamburgare. Vid halv fyra angjorde vi Erstaviken efter en mycket fin dag.

Täckställning.

Publicerad 2012-10-01 12:58:59 i Allmänt

Nu är täckställningen beställd. Jag har försökt få tag i en begagnad in i det längsta, men nu gav jag upp. Jag beställde en ny A-ställning från Press & Son, av Båtaccenten till det facila priset av 6.900:-.
Hoppas på att få den till på fredag så jag kan göra klart på lördag direkt efter upptagningen.
Nu återstår bara att köpa presenning. Det tänkte jag göra på Jula. Det får bli en billig press i år och så får jag se hur jag vill ha det i framtiden.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela