smaragdzoom.blogg.se

En blogg om mitt seglarliv och om min båt Smaragden SWE 105, Zoom.

Fuktmätning

Publicerad 2012-11-19 09:17:00 i Båtfix

Helgen ägnades åt att mäta fukt i däcket. Med hjälp av Jonas mätte vi fukten inifrån. Vi noterade värdena i taket för att få en uppfattning om hur mycket fukten spridit sig.
 
                
 
Runt hålen till infästningen av fockskotskenan var det illa. Allra mest illa på styrbordsidan där laminatet på däcket tagit stryk av att bultarna rört sig, men balsan i alla hålen var rutten.
 
               
 
Vi borrade upp hålen med en 22 mm borr innifrån och "fräste" bort balsan med en insättsnyckel som sattes på borrmaskinen. Förhoppningen är att det skall vara tillräckligt för att det skall torka och att det skall gå att injicera epoxi uppifrån. Jag satte på en liten värmare inne i båten också för att öka torkförmågan. Får se hur länge den kan stå på.....
 
 
Det värsta är nog ändå att fukten spridigt sig i ett område från mastkragen bakåt mot ventilen och ut på hela babordsidan. Hur mycket och hur allvarligt det är är svårt att säga på detta stadie men det finns tecken som tyder på delaminering åtminstone på en del av ytan. Svikt i däcket!
 
Vad som skall göras härnäst kommer det att krävas en del tänk och en del kunskapsinsamling för att avgöra. Jag har ju nyss köpt boken: "Vårda din plastbåt", men nu kan jag inte hitta den!!! 
 
Tack för hjälpen, Jonas. Du är ett stöd i bedrövelsen!
 
GLÖM inte att skriva någon rad i gästboken när du läst detta. Dit hittar du genom att gå till "kategrier" i högermenyn och klicka på "Gästbok".

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela