smaragdzoom.blogg.se

En blogg om mitt seglarliv och om min båt Smaragden SWE 105, Zoom.

Gålökannan - Check!!! (uppdaterad)

Publicerad 2012-09-08 19:54:00 i Segling

Då är årets Gålökanna genomförd och lagd till handlingarna. Vi startade i två startgrupper. Grupp ett med SRS < 1,17 och grupp två, där vi startade, med SRS > 1,17.  På morgonen ringde Jonas och berättade att han inte fått tag i nån besättning och seglar med oss istället. Det var kul! Mindre kul var att Håkan SMS:ade och berättade att han var magsjuk. Ridå, men en sagolik tur, för mig! En ut - och - en in!
 
Vid starten var vindarna både svaga och ganska växlande. 10.000:- frågan var om det skulle bli spinnakerstart eller inte. Vi avvaktade spinnakern lite och startade med fock. Vi gick, för en gång skull, i tid på en plats på linjen som vi ville.Bra start (för en gång skull). Efter en stund stabiliserade sig vinden och vi hissade spinnen. Ganska bra första ben.
 
Efter rundningen av Gråmossa blev det halvvind till norra änden av Tuklo. Hyfs det också. Vi gjorde en ganska stor båge ner mot Skalkaren och kunde sedan sträcka mot rundningen av pricken - Stenskärsbank. Bra vägval då vi tog max - höjd hela vägen för att inte "gå på en mina" om vinden skulle vrida. Halvvind mot Rotholmen och sedan en brant spinnakerbog, i frisk vind, upp mot Gråmossa igen.
 
 
Vid Havstornsudd åkte den "nya", stora, gula, spinnen som jag köpt av Viktor, ner och sedan var det sträckbog mot Gråmossa. Det gick bra! Även om spinnen inte är i bästa skick är den bra mycket bättre än den gamla.
 
Vid Gråmossa blev det spinn igen. Vi satte och gippade direkt. Den manövern gick riktigt bra. Andra varvet hade samma sträckning som det första och under sträckbogen från Skalkaren till Stenskärsbank tilltog vinden ytterligare. Vi valde att sätta den "lilla Spinnakern" som är en Express spinnaker. Det var väldigt brant och blåste ordentligt, åtminstone i början. En kompis till mig som var ute och "grabb-seglade" i samma område läste av 9 - 11 m/s, på vindinstrumentet, under hela dagen! Den lilla spinnaren gick bra. Mycket bättre skick men sydd för krys/läns bana så den var lite väl djup för den branta slören. Det gick bra igen.
 
Denna gång skulle vi gå norr om Tuklo och nu var vi i fatt flera av båtarna från första startgrupp. Ner med blåsan och kryss till Gråmossa. Det var det första och enda "riktiga" kryssbenet på hela tävlingen. Öppen bog måt mål med sedvanliga vindvrid på 30 - 40 grader. Det är altid lika dant när man skall in mot målet.
 
Vi är nöjda med dagens segling. Jag tror inte att vi är kapabla att segla fortare just nu. Vi gjorde väl ett par mindre misstag men inga katastrofer. I stort sett, en väl genomförd segling. Jonas är verkligen grym på spinnakersegling och det märks att Janne var med på SM. Han har total koll på storen och manövrar med spinnaker hissning, nedtagning och fockhantering sitter som en smäck! Synd om Håkan som fick stanna hemma. Det hade varit kul annars med "full" besättning, men det får bli en annan gång!
 
Det var fjorton båtar med och GBK bjöd på korv och öl i klubbhuset före prisutdelningen, som var välbesökt.
 
 
Totalvinnare (och vinnare av klass 1)  blev bröderna Hammarqvist, från ÖBK i sin H-båt.
 
 
Tvåa kom Matte Holqvist, Birdie 32s (GBK) och trea totalt och vinnare av klass 2, blev Åhman & Co med X-35:an Swallow. Kul att dom fortfarande är med på dom lokala "småseglingarna" trots satsningen i X-35 Cupen. Själva kom vi trea i klass 2 och 8 totalt. Ett klart godkänt resultat tycker jag.
 
Resultatlista
 
Efter seglingen gjorde Jonas en lååång lista på grejer som borde åtgärdas på båten. Inga större nyheter och det mesta får nog vänta till nästa säsong.
 
Tack, Janne & Jonas för en mycket trevlig dag och krya på dig Håkan. Vi ses allihop på Höstrusket, men då i olika båtar!
 

Kommentarer

Postat av: Jonas

Publicerad 2012-09-08 21:43:36

Tack själv för en trevlig segling. Det var kul. Bra styrt på mysingen, särskilt andra varvet. /Hälsningar Jonas

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela