smaragdzoom.blogg.se

En blogg om mitt seglarliv och om min båt Smaragden SWE 105, Zoom.

Kräftköret, 2012-08-18

Publicerad 2012-08-19 16:45:00 i Segling

Igår var det Kräftköret. En klubbkappsegling som ingår i klubbens, ÖBKs, KM.  Vi startar ute vid vår klubbholme, Ängsholmen, på Ornös västsida.
 
Det blev en tidig morgon för att hinna ut till skepparmötet 09.30. Vi kom precis i tid efter att ha parkerat min bil vid Morarna. Jonas körde dit mig efter kappseglingen så att jag kom hem i tid. Vi käkade kräftor hemma på kvällen.
 
Jag seglade med Jonas i NFen. Vi gjorde (som vanligt) en dålig start och kom ca tio sekunder efter dom andra båtarna. När skall jag lära mig det där?
 
Första rundningen var Mysingsholm. Det blev kryss dit. Vi gick "på insidan" mellan några små öar där det gällde att hålla sig undan från lä vid land. De större båtarna som startade i andra gruppen gick på utsidan. Med facit i hand var det nog fördelaktigt. När vi kom ut på Mysingen hade vi seglat om de andra båtarna, men inte bröderna Hammarqvist i sin H-båt. Det skulle visa sig att vi aldrig skulle komma om dom.  På Mysingen blev det skvalpig motsjö, och det var inte riktigt vår grej. Vi fick inte riktig fart i båten. Vid rundningen av Mysingsholm kom vi efter ett dåligt sista slag, samtidigt som Håkan i Novan och IFen, Apelsinen.
 
Upp med spinnakern och slör ner mot Kulbäling. Det gick rätt bra men H-båten låg fortfarande före. "Putte" i sin Maxi 999 närmade sig men vi kunde hålla honom stången hela vägen ner till rundningen.
 
Ut på andra kryssen. "Putte" gick om oss nästan på en gång. Det gick hyfsat men hamnade så att vi var tvugna att slå i förtid för att inte gå på Stålbådan. Vi gjorde ett mindre bra sista slag den här gången också. Rundning vid Norrhäll och andra länsen till norra ändan av Vettskär.
 
Nu var "Putte" före oss men vi höll honom ganska bra stången under, åtminstone första delen av länsen. Vi gjorde ett annorlunda vägval, jämfört med Maxin och H-båten, och gick innanför lilla Rotholmen. Det visade sig vara ett bra val.
 
Vi närmade oss H-båten och var hack i häl inför sista kryssen som visade sig bli ganska öppen in mot mål. Vi var bara sekunder efter i mål men eftersom vi har ett högre SRS fick vi se oss rejält slagna.
 
"Putte" var tyvärr aldeles för långt före och vi blev också slagna av IF-båten. Vi är ändå ganska nöjda med dagens insats, och kan återigen konstatera att konkurrensen på våra klubbeglingar är stenhård. Det blev en fjärdeplats till slut.
 
Jonas är inte riktigt nöjd med kryssfarten, men vi vet inte riktigt vad vi skall göra åt det. I lätt väder funkar det bättre men i vindar uppåt fem meter och mer blir det inte riktigt bra.
 
RESULTAT
1. Trollungen, Maxi 999, Anders "Putte" Lindén
2. Goodwill, H-båt, Hammarqvist
3. Apelsinen, IF, Thomas Forslund
4. Agnes, NF, Jonas Edwinsson
 
Det var andra tävlingen som ingår i KM. Vi har en tvåa och en fyra. Nästa race är "Höstrusket". Det går av stapeln den 22/9. Då blir det nog segling med ZOOM. Men före det är det onsdagssegling, Gålökannan och ev. Höstrasta. 

Kommentarer

Postat av: Jonas

Publicerad 2012-08-26 20:38:51

Jo, det var en fin segling, bra styrt överlag. Jag tycker du styr min båt bättre än din egen, men det beror nog på att din är betydligt mer svårstyrd. Fint styrt på slören från mysingeholm till kulbäling. Några rikgtigt bra surfar som du höll oss kvar i på vågorna. Sista länsen från mysingholm gick det bra också. Problemet var vägvalet i början då i vi slog för mycket och dålig kryssfart i den skvalpiga sjön och så några krattiga rundiningar. Men i starten seglade vi rätt även om vi var lite sena. /J

Postat av: Håkan

Publicerad 2012-08-26 22:22:24

Tack Jonas, du är snäll du…
Har du kollat om du kan vara med den 8:e på Gålökannan?

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela