smaragdzoom.blogg.se

En blogg om mitt seglarliv och om min båt Smaragden SWE 105, Zoom.

SM - 2012

Publicerad 2012-08-13 11:18:26 i SM

Nu är mitt första SM seglat! Trodde att jag skulle kunna blogga dag för dag, men det visade sig omöjligt. Jag var helt enkelt för trött! Men Gud så roligt det har varit!
 
Det började i tisdags med att segla upp båten till Bosön. Jag seglade själv och det gick jättebra! Hade slör upp till Östra Stendörren och sedan sträckbog till strax före Saltsjöbaden. Därefter kryss till det var dags att sätta på motorn för att gå genom Baggensteket och Skurusundet. Lättvind och öppna bogar sista biten till Bosön. Framme strax före fyra. Det tog drygt 6 timmar totalt.
 
Det var träning på kvällen men det blev sent och jag var himla trött så den struntade vi i. Vi "vilade oss i form" i stället:-)
 
 
 
 
På onsdagen var det registrering, båtbesiktning och tune up race. Vi meckade en del med båten. Tog bort backstagsvincharna för att få bättre plats att sitta på railen och bytte till en längre lina till fockskotvagnen. Båtbesiktningen gick bra men vi hade inget mätmärke på storen och det var vi tvugna att skaffa. Vi fick tag på en killen som kunde mäta in seglet, men det visade sig att han inte var riktigt pålitlig. På torsdag morgon åkte jag istället förbi UK redan vid 8 på morgonen, och Göran Sandberg kunde skriva ut en ny dekal, eftersom dom hade seglet registrerat och visste att det var inmätt, som vi satte på seglet. Stort tack för hjälpen!
 
Så var det dags för de första seglingarna. Eftersom vår fock var gammal och gisten fick jag låna en fock av SWE 12, Viktor Lungren. Vi valde att segla på den focken. STORT tack för lånet, Viktor!
 
Jag refererar inte seglingarna här utan hänvisar till Smaragdförbundets hemsida där det både finns referat från seglingarna och komplett resultatlista.
 
När vi kom i land efter första dagens fem(!) seglingar blev vi tillsammans med några andra båtar anmodade att ange båtklubb för besättningen. Vid registreringen hade man klantat sig och inte frågat efter besättningens klubbtillhörighet. Inte för alla men för en del. Däribland oss. Jag gick upp och registrerade Håkan och Janne vilket inte var något problem. Däremot var det tre båtar som hade besättningsmän som inte är medlemmar i någon klubb. De blev diskade, trots att de omedelbart gick med i en SSF ansluten klubb. Klantigt och okänsligt av tävlingsledningen. Det hade kunna undvikas om man bara frågat om tillhörighet vid registreringen och gett båtarna tid att rätta till misstaget. Så gjorde man med båtarna. De som missat något mått eller liknande fick tid att rätta till misstaget. Urdåligt! SM skall avgöras på banan och jag hoppas att någon går vidare med detta till SSF.
 
Vi låg lite dåligt till på bryggan och vid ett stort svall från en motorbåt slog vi ihop riggen med SWE 109. Lanternan och Windexen for all världens väg. På torsdag morgon hissade vi upp Markus från SWE 109 i masten så att han kunde knipsa av ledningen till lanternan så vi slapp ha den hängande och slängande. Stort TACK till Markus. Väldigt bussigt gjort och jag hoppas att du fick ordning på din Windex och din vindgivare. Tyvärr fick vi segla resten av seglingarna utan Windex. Inte bra! På kvällen var det grillkväll på Bosö båtklubb. Mycket trevligt! Tack Allan och Markus för det!
 
På fredagen seglade vi tre seglingar och det var bara en av de diskade båtarna som åkt hem så vi var 24 båtar i fältet. Under den sista seglingen kom det en ordentlig regnby med ösregn och byar upp emot tio - tolv meter. På sista kryssen märkte vi att fockskotskenans fäste i däck hade krupit upp genom däcket. Snabbt drog vi upp vagnen till mitten och körde de sista hundra meterna med fladdrande segel. Lite deppade blev vi och tappade lite fokus, så vi körde länsen utan spinnaker med resultatet att både Johan i SWE 17 och de trevliga tjejerna i SWE 88 kunde segla om oss. Tjejerna lurade dessutom skjortan av oss när de försökte gå om i lä, vi föll och de låtsades lova, men när vi täckte kom de i alla fall i lä och kunde sedan trycka upp oss och falla av mot linjen och vara före. Dom skrattade hela tiden och skrek dessutom "...och vi har mycket roligare en er också". Riktigt bra gjort och vi hade faktiskt också kul:-)
 
Båtmeck på morgonen. Janne hade fixat några rostfia vinkeljärn som skruvades fast under skotskenan så vi kunde segla sista dagen också. MYCKET stort TACK, Janne!
 
På lördagen började dagen i stiltje och vi låg i flera timmar och väntade på vind. Efter ett tag beslöt tävlingsleningen att vi skulle byta bana och eftersom det inte blåste nåt bogserade de som hade motor de som inte hade.
 
 
Under första seglingen på lördagen, som kom igång så småning om, i mycket lätt väder, hamnade vi i några mycket roliga situationer. I den mycket lätta vinden "fastnade" flera båtar vid första kryssmärket och vi kunde runda flera av dem i lovart. Hur kul som helst. Vid första länsmärket rundade vi sedan i lä, för babord med överlapp på minst fem båtar! Hur kul som helst att gå om alla fem i lä och bara skrika "plats för märke". Flera hade problem utanför oss, men allt gick bra.
 
På kvällen var det prisutdelning och middag i "Mästarvillan" och det var mycket trevlig stämmning och mycket god mat! Svenska mästare blev SWE 11, "Älvan" med Johan Davidsson och besättning.
 
 
Under hela veckan har vi haft SWE 57, Orilole och SWE 17, Mah Johng (hur nu det stavas) som "båtgrannar" och det kunde inte vara bättre. Tack till er båda för ett trevligt umgänge och många bra tips, på kvällarna efter seglingarna. 
 
Om jag skall försöka summera SM så blir det att det var vansinnigt roligt! Vi kom på en 22:a plats i den officielle listan och på en 23:e om man inte räknar diskningarna. Vi var altså näst sist. Målsättning inför SM var att "försöka att inte komma sist" och att "slå SWE 109 i minst ett race". Vi kom näst sist och slog SWE 109 i två race. Målet uppfyllt! Det gick hur bra som helst att segla med Håkan och Janne och vi hade kul hela tiden även om det också var väldigt jobbigt! Vi saknade båtfart och vi var inte tillräckligt bra på taktiken i starterna. Det är bara att segla mer som gäller! Vi förlorade också flera race på sista länsen och jag tycker att spinnakerseglingen inte är tillräckligt bra. Om det beror på att vi inte är tillräckligt bra på att trimma eller om det är spinnakern som är för dålig är svårt att säga. Kanske en kombination.
 
Det är den här vi tävlar om! Nästa gång:-)
 
 
eller, kanske inte. Det är bra att komma två också, och då slipper man sånt här.
 
 
Stort TACK till Håkan och Janne för en fantastisk "SM vecka" och stort tack till våra fruar och våra arbetsgivare som gav oss "ledigt" så vi kunde segla SM.
 
Janne hjälpte till med hemseglingen i går och vi hade kryss hela vägen. Från "Saltis" och hem till Askvik var det ganska hård vind, kanske 7 - 8 m/s. Det gick väldigt bra och vi kryssade i mer än sex knop! Drygt sex timmar tog det. Sängdags igår redan vid 21! Mycket trött och nöjd!
Nu skall jag skriva önskelista till Tomten, och där kommer jag att önska mig en  ny fock och en ny spinnaker:-)
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela