Avmastning
Summering av säsongen 2012
- 3 dagars hemsegling från Loftahammar med två övernattningar
- 2 dagars transportsegling till och från SM, med två övernattningar på SM
- Ett par timmars segling med Lukas, runt Tuklo och tillbaka.
Höstrusket - check!
Gålökannan - filmer
SSS Höstrasta
Det var väldigt fina seglingar. Mycket bättre klass på arrangörerna än på t.ex. SM. På lördagen var det verkligen perfekt väder med kanske 5-7 m/s och sol hela dagen, på söndagen blåsigare med kanske 7-10 m/s och ganska molnigt (men inte speciellt kallt). Vi seglade på 3 pers. och det kändes lite för lite på söndagen!
Kul var att det kom en helt "ny" båt, SWE-55, Jonas Andersson, som jag inte sett förut. Han kom ända från Nyköping också!
1. SWE-87, Johan Carstam, 1-2-1-3-1 = 5
2. SWE-138, Mikael Skarped, 4-1-2-1-2 = 6
3. SWE-12, Viktor Lundgren, 2-3-3-2-4 = 10
5. SWE-23, Klas Argulander, 3-5-4-5-5 = 17
6. SWE-31, Magnus Enblom, 6-6-5-6-6 = 23
Sista racet avgjorde vem som skulle vinna och det var verkligen knallhårt. 87 och 138 rundade i princip samtidigt med 87 på insidan men med dålig fart och 138 på utsidan med bättre fart upp på den sista lilla kryssen in till mål. 87:an slog inåt i banan och fick bättre vind (138:an borde nog följt med och försökt täcka dom) och 87:an vann till slut med 2-3 båtlängder.
I sista seglingen blåste det rätt mycket, kanske mer än 10 m/s i byarna, och vi lyckades segla sönder spinnakerblocket längst akterut på båten, det var schacklet till blocket som vreds upp av krafterna i en rätt våldsam gipp! Rostfritt och inte någon jätteklen dimension, man förstår ju att krafterna blir rätt stora ibland! Men vi hade tur, blocket kom aldrig flygande vilket det det nog i värsta fall kunde ha gjort.
/Viktor
Besättning till Höstrusket
Vagga - äntligen
Fock från North
1. Vad är det för duk i focken? Hur är den uppbyggd?
Svar: Seglet är tillverkat i Dimension-Polyant Pentex Optic duk och är triradialskuren.
2. Är det "samma" segel som Davidsson, Rustner, Lars G och andra har? Finns skillnader?
Svar: Det är exakt likadant segel.
3. Vi har pratat en del om seglets framkant "hemma på bryggan". Jag kan inte alls det här men jag har fått för mig att man pratar om spetsig eller rund framkant. Spetsig skulle medföra bättre prestanda, men också ett mer svårseglat segel. Rund framkant skulle ge ett segel som är mer förlåtande och inte kräver riktigt så mycket av rorsman. Stämmer dessa påståenden?
Svar: Resonemanget stämmer definitivt. Men enligt min erfarenhet behöver alla rorsmän på Smaragder en rund förlåtande framkant i lättvind men svårigheten designmässigt ligger i att designa ett segel som kan trimmas om för att även fungera i hårdare vindar och även i exempelvis mellanvind och plattvatten där man vill ha en spetsigare fock. Vi har lagt väldigt mycket tid och jobb på att få fram ett segel där man med hjälp av framförallt backstaget kan få denna effekt. Faktum är att jag tror att den stora fördelen med våra fockar är att dom är lättrimmade och enkla att segla fort med. Dom går även att på ett enkelt sätt ”växla” till ett höjdläge med, vilken är positivt oavsett om du är oerfaren eller proffs.
4. Har det offererade seglet spetsig eller rund framkant?
Svar: Se ovan.
5. Davidsson, Rustner och Lars G är mycket erfarna Smaragdseglare med många års erfarenhet av båten. Dom är också väldigt duktiga rorsmän, betydligt bättre an vad jag är och förmodligen mycket bättre än jag någonsin kommer att bli. Jag har inte särskilt mycket erfarenhet av kappsegling och är varken rutinerad seglare i allmänhet eller rutinerad i klassen (jag har haft båten sedan 1/7). Min överlägset mest avancerade erfarenhet är SM 2012! Dessutom har jag nått en ganska aktningsvärd ålder (58) och kommer troligen inte att bli varken rutinerad eller särskilt duktig Smaragdseglare. Är det kanske så att jag borde ha ett segel med relativ rund framkant?
Svar: Som jag skrev ovan tycker jag att du skall, liksom Johan Davidsson & co skall ha en rund framkant men att du kanske till en början är lite försiktigare med backstagen.
6. Finns det andra parametrar i segeldesignen som borde "ses över" med hänsyn tagen till min ringa erfarenhet?
Svar: Jag tycker inte det. För att du skall utvecklas på bästa sätt är det bra att ha likadana segel som dom bästa i klassen för råd och tips. Dessutom är grundtanken med våra Smaragd segel att göra segel som är så kraftfulla och ”lättseglade” som möjligt då båten har lite segelyta i lättare vindar.
7. En del av era konkurrenter "pratar" om sk membransegel, t.ex. en duk, D-4, från Dimension/Polyant. Är det någonting du tittat på till Smaragden? Jag är inte helt klar över hur det fungerar men om jag fattat rätt så "väver" man in formen på seglet redan när man laminerar duken. Teoretiskt borde man alltså kunna göra seglet i ett stycke?
Svar: När det gäller Smaragd har vi inte något membran segel då klassregeln enbart tillåter Polyester fiber och 3DL inte tillverkas med Polyesterfiber utan enbart Aramid och/eller kolfiber annars hade det varit ett väldigt bra alternativ. D4 är ett membran som tillverkas platt och sedan skärs isär för att limmas eller sys ihop igen. Vilket är en bra produkt men man får inte fördelen av att forma seglet när man laminerar det och fibrerna blir inte obrutna vilket dom å andra sidan givetvis inte blir i en triradialt skuren fock heller.
Och som du skriver är en av dom stora fördelarna med 3DL att seglet ”gjuts” på en form och fibrerna läggs sedan efter kraftriktningarna och man kan då tillverka seglet i ett stycke.
Dom flesta varianterna på marknaden förutom 3DL bygger på att man gör ett helt platt segel utan form, lägger på fibrerna och sedan skär isär seglet för att få in formen. Alternativt gör ett crosscut segel och sedan tejpar på fibrerna vilket givetvis medför att det inte blir samma fördel.
Oavsett är det absolut viktigaste hur seglet är designat och givetvis att man dimensionerar det för att hålla formen i hela vindregistret.
Snart är det Höstrusk...
Segelofferter 3 (UPPDATERAD)
- North ligger med sina priser och sina stora erfarenheter som leverantör till de bästa Smargdseglarna bäst till.
- UK har fördelar av geografisk närhet och att jag har en stor från dom. Jag vet också att åttan på SM seglar med UK.
- Gran har en del intressanta tankar om bukens placering och membransegel. Dom är seriösa och dom tillverkar seglen i Nacka! SM-sjuan seglade med Gran.